Tatuaje in japoneza
Am observat ca exista o deschidere din ce in ce mai mare si in Romania fata de diverse aspecte ale artei si culturii japoneze. Ma refer atat la partea traditionala a acestora, precum ikebana, kabuki, haiku, diverse stiluri de arte martiale, cat si la partea mai moderna si anume manga si anime. Un alt element, care se incadreaza in ambele categorii, este tatuajul.
Arta tatuajului in Japonia dateaza, dupa unele surse, de cateva mii de ani. De-a lungul istoriei a trecut prin diverse stadii, de la a fi considerat o arta la a fi considerat un act de barbarism. O perioada a fost chiar ilegal, maestrii in arta tatuajului avand libertatea de a-si etala talentul doar pe strainii care veneau in Japonia.
Ce inseamna tatuajul astazi in Japonia? Uite un videoclip cu un maestru japonez facand un tatuaj.
La noi mai raspandite sunt tatuajele reprezentand caractere japoneze, ca de exemplu: 夢 yume (vis), 愛 ai (iubire), 空sora (cer), 気ki (spirit), 力chikara (putere) si altele. Am vazut, de asemenea, tatuaje cu nume romanesti. Problema cu unele dintre ele este ca sunt scrise in hiragana, in loc de katakana. In limba japoneza exista 3 tipuri de scriere: kanji, caracterele preluate de la chinezi, hiragana, in care se scriu cuvinte japoneze si katakana, pentru cuvintele imprumutate din alte limbi. In concluzie, orice nume care nu este japonez, se scrie in katakana. Iata un exemplu: Sorin nu se va scrie そりん, ciソリン. Prima varianta este in hiragana iar a doua in katakana.
Pentru mai multe nume romanesti in katakana citeste articolul Numele tau in Japoneza.