Ce inseamna manga

Ce inseamna manga

girl

Cand spunem manga ne gandim imediat la benzile desenate japoneze, care deseori au nuante comice. Ele sunt cunoscute in engleza drept comics sau comic books.

Dar ce inseamna cuvantul manga in limba japoneza si cum se scrie?

Cuvantul manga este format din doua caractere japoneze, numite kanji, si anume 漫si画. Primul se citeste man si are mai multe semnificatii, printre care si jucaus, capricios, fantezist, straniu. Al doilea se citeste ga si inseamna imagine, pictura, desen, schita. Manga ar insemna, in concluzie, desen fantezist, schita jucauza, sau oricare dintre combinatiile de sinonime de mai sus.  Un termen mai uzual este acela de benzi desenate, care este mai usor de inteles, dar nu exprima cu exactitate nuantele din limba japoneza.

Din momentul in care cultura manga a luat amploare in Japonia, dupa 1950, cuvantul manga a fost imprumutat ca atare in multe alte limbi, printre care si limba romana. Desi manga are o istorie foarte veche in Japonia, la noi a aparut relativ de curand si cred ca va continua sa ia amploare, asa cum s-a intamplat deja in multe alte tari, in special vest-europene si in America.

Acesta este un link unde gasiti cativa artisti care fac manga in limba romana.

Leave a Comment

You must belogged in to post a comment.